Saccharomyces boulardii

Drożdże, które walczą z biegunką

Znany jest fakt, że “dobre” bakterie kwasu mlekowego przyczyniają się do tworzenia równowagi w jelitach. W podobny sposób mogą to czynić także drożdże Saccharomyces Boulardii

Drożdże Saccharomyces boulardii odkrył francuski naukowiec Henri Boulard już w 1923 roku. Podczas swojej podróży po Indochinach Boulard zaobserwował, jak miejscowa ludność stosuje egzotyczne owoce liczi i mangostan przeciwko biegunce będącej objawem cholery. Szybko odkrył, że odpowiedzialne za korzystne działanie tych owoców są właśnie drożdże. Drożdże należą do rodziny grzybów, ale w odróżnieniu od takich grzybów, które przychodzą nam na myśl, drożdży nie widzimy gołym okiem, ponieważ są organizmami jednokomórkowymi. Komórka drożdży jest bardzo podobna do komórek, z których zbudowane jest nasze ciało. W odróżnieniu od bakterii, które także są organizmami jednokomórkowymi, komórka drożdży ma inny sposób działania, ale mają one kilka cech wspólnych. Zarówno bakterie, jak i drożdże odgrywają ważną rolę w produkcji żywności, mogą być niebezpieczne, ale mogą także mieć zbawienny wpływ na ludzkie zdrowie. Znany jest fakt, że “dobre” bakterie kwasu mlekowego przyczyniają się do tworzenia równowagi w jelitach. W podobny sposób mogą to czynić także drożdże Saccharomyces Boulardii

 

Drożdże stające po stronie “grzecznych chłopców”

U zdrowych ochotników ze zdrową mikroflorą jelitową zastosowanie drożdży S. boulardii nie będzie wpływać na obecne bakterie, z którymi człowiek żyje w symbiozie. Jednak gdy jelito skolonizuje kilka patogennychyh gatunków bakterii, użycie drożdży powoduje zmniejszenie ich stężenia oraz stężenia szkodliwych toksyn przez nie produkowanych, powodujących biegunkę. Chodzi na przykład o bakterię C.difficile, w której zwalczaniu pomaga S. boulardii i w ten sposób skraca czas choroby.

 

Dla dzieci i dorosłych

Zalecenia dotyczące zażywania S. boulardii u dorosłych, opublikowane w 2010 w czasopiśmie World Journal of Gastroenterology, wskazują na skuteczność w zapobieganiu biegunce wywołanej przez stosowanie antybiotyków. Radzi się, żeby S. boulardii stosować w trakcie brania antybiotyków i kontynuować przez okres od 3 dni do 2 tygodni po zakończeniu kuracji antybiotykowej. Drożdże S. boulardii zaleca się zażywać także przez 3 tygodnie podczas podróży w celu zapobiegania biegunce spowodowanej przez zmianę flory bakteryjnej. Istnieją również dowody na to, że drożdże S. boulardii pomagają przy infekcji bakterią H.pylori. Zaleca się zażywanie drożdży S. boulardii w czasie standardowej terapii eradykacyjnej przez okres 2 tygodni. W analizie systematycznej opublikowanej w 2015 roku, przeanalizowano 11 randomizowanych badań klinicznych i wyciągnięto wniosek, że drożdże S. boulardii znacznie pomagają w eliminowaniu H.pylori. Chociaż skuteczność eliminowania H. pylori jest mniejsza, niż byśmy tego chcieli, drożdże pomogły jednak znacznie zmniejszyć skutki uboczne występujące przy leczeniu, takie jak biegunka i nudności. Skuteczność zwalczania bakterii H.pylori została także zbadana u dzieci starszych. Badani obok standardowej terapii potrójnej dostawali także 500 mg drożdży dziennie i okazało się, że drożdże zapobiegały biegunce oraz przyspieszały wyzdrowienie, jeśli doszło do biegunki. Drożdże przyczyniły się także do całościowego przejścia przez terapię, zmniejszając skutki uboczne, z powodu których chorzy rezygnują, nie przeprowadzając przepisanego leczenia do końca. Oprócz starszych dzieci drożdże S. boulardii zostały zbadan także u dzieci, począwszy od 2 miesiąca życia. Metaanaliza badań nad wpływem stosowania S. boulardii u dzieci z nieżytem żołądkowo-jelitowym, tj. zakażeniem przewodu pokarmowego, pokazała, że drożdże – w porównaniu z grupą kontrolną – znacznie, bo o 1,1 dnia, skracają czas trwania biegunki. Także ryzyko długotrwałych biegunek – dłuższych niż 7 dni – było znacznie niższe w grupie dzieci przyjmujących S. boulardii.